OverzichtKaart

Sinterklaas

Sinterklaas, wie kent hem niet? Het hele land is in rep en roer als die stokoude kindervriend begin december weer voet aan wal zet. Kinderen leven al maanden toe naar de verjaardag van de goedheiligman uit Spanje. Op 5 december is het dan eindelijk zover: pakjesavond!
Kinderfeest
Voor kinderen is het Sinterklaasfeest een echte feestdag. De spanning is groot. Krijgen ze waar ze op gehoopt hebben? Heeft Sinterklaas het verlanglijstje goed gelezen? Sinterklaas is een prachtige traditie en bovenal een echt kinderfeest. Met of zonder Zwarte Piet; daar draait het feitelijk niet om. Het gaat om een gezellige tijd in die donkere maand, om het samenzijn en natuurlijk ook om de cadeaus.

De voorpret begint al met de intocht en de daaropvolgende Sinterklaasoptocht. Daarna wordt het geduld van de kinderen op de proef gesteld. Maar gelukkig kan de schoen gezet worden, om die lange periode tot pakjesavond te overbruggen met kleine cadeaus.

Sint-Nicolaas
Sint-Nicolaas van Myra is een beschermheilige van kinderen. Maar ook van apothekers, prostituees, boogschutters, kinderen, ongehuwde vrouwen, kooplieden, studenten, geliefden, slagers, dieven, moordenaars, piraten en zeelieden. De legendes over deze Nicolaas van Myra liggen in ieder geval ten grondslag aan het kinderfeest zoals wij die nu vieren.

Het zetten van de schoen gebeurde al in de 15e eeuw, in de kerk, maar toen was de opbrengst nog voor de armen. Het Sinterklaasfeest zoals wij dat kennen, met het hoogtepunt op 5 december in plaats 6 december (de eigenlijke naamdag van Sint-Nicolaas), komt waarschijnlijk voort uit een oud prentenboekje; Sint Nicolaas en zijn knecht.

Het Sinterklaasfeest
Het rijke Sinterklaasfeest zit vol sinterklaasliedjes, pepernoten, optochten, intochten en theaterprogramma’s en programma’s op tv. Het Sinterklaasjournaal houdt ons tijdens de Sinterklaastijd dagelijks op de hoogte.

Wil je actief iets ondernemen totdat pakjesavond is aangebroken? Wij hebben alle leuke evenementen, optredens en gebeurtenissen rond Sinterklaas hier verzameld!
Lees meer
Categorie:
Historie
  • Nog geen pagina bezocht
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de beste dagje uit kortingen.
*
*
Advertentie