Historisch Museum De Bevelanden

Goes

Uiteraard wordt in het museum met een speciale tentoonstelling aandacht geschonken aan het feit dat Goes 600 jaar geleden stadsrechten kreeg: 600 jaar Goes. Eén aspect wordt nog extra belicht: 600 jaar wonen in Goes. Hierover wordt een speciale tentoonstelling ingericht in het Stadhuis op de Markt.

Het gebouw
In het centrum van de stad begonnen de Zwarte Zusters omstreeks 1440 in een bestaand gebouwtje een klooster. In 150 jaar breidde dit uit tot een kloostercomplex, compleet met een kloosterkerk. De zusters hielden zich bezig met ziekenzorg; verder wasten ze regelmatig de kerkgewaden van de pastoors van de Grote Kerk. Met de Reformatie vertrokken de nonnen. De stad bracht diverse gebruikers onder in het complex, onder meer een school. Vanaf 1627 werd het hele gebouw als stadsweeshuis in gebruik genomen, met uitzondering van de voormalige kloosterkerk. Deze werd in gebruik gegeven aan de Waalse Gemeente. Na 1800 werd dit kerkgebouw tot armen- en wezenschool ingericht. De middeleeuwse kerk brak men in 1869 af. De huidige voorgevel aan de Singelstraat kwam daarna tot stand.

Streekdrachten
In de 18de eeuw begonnen er in Zeeland verschillende regionale streekdrachten te ontstaan, waaronder de Zuidbevelandse en de Noordbevelandse dracht. Later, na ca. 1860, gingen de katholieke vrouwen op Zuid-Beveland afwijkende kledingdetails toevoegen aan hun dracht waarmee ze zich van protestantse vrouwen konden onderscheiden. De streekdracht bleef zich moderniseren tot ca. 1920. In deze ontwikkeling was de mode van invloed evenals het beschikbaar zijn van stoffen en materialen. Het museum heeft een rijke collectie aan sieraden, kledingstukken en prenten die alle groeifasen van de Bevelandse dracht in de late 18de, 19de en 20ste eeuw illustreren.

Het schuttersstuk van Willem Cornelis Eversdijck uit 1665
Dit schuttersstuk vormt een van de hoogtepunten van onze collectie. Schutters waren rijke burgers die de verdediging van de stad regelden. Zij waren daar erg trots op en lieten dat zien op grote schilderijen, schuttersstukken. De “Nachtwacht” van Rembrandt van Rijn is ook een schuttersstuk. Op dit Goese schuttersstuk zijn leden van het Sint Sebastiaan schuttersgilde te zien en officieren van de Goese Burgerwacht. De officieren zijn te herkennen aan hun gekleurde sjerpen. De zittende mannen zijn leden van het Sint Sebastiaansgilde. Het schilderij laat de benoeming van de nieuwe officieren van de burgerwacht in 1665 zien.

Google Maps

Adres

Historisch Museum De Bevelanden
Singelstraat 13
4461 HZ Goes

Uitjes in de buurt

Reviews van Historisch Museum De Bevelanden

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.