OverzichtKaart

Markten

De markt. Van alle markten thuis. En dat klopt. Op een markt vind je de bakker, de slager, de groenteboer en de aardappelenman. Op een markt vind je ook boeken, platen, cd's, tweedehands spullen of nieuwe producten. Een markt is een eigenlijk een winkelcentrum in de openlucht. Een soort supermarkt, maar dan gezelliger.
De markt; vers, lekker en goedkoop
Voor je dagelijkse boodschappen volstaat een bezoekje aan de markt. Meestal wordt een keer per week een plaatselijke plein omgetoverd tot een winkel vol verse producten die ook nog eens voordelig zijn. De drukte en de levendigheid en het persoonlijk contact met de marktkoopman maken een bezoekje al onbetaalbaar. Markten zijn gezellig en zorgen ervoor dat je even tijd neemt voor je boodschappen.

Bazaar, fair of braderie
Een bazaar is een overdekte markt. De bekendste in Nederlands is de Beverwijkse Bazaar. De Beverwijkse Bazaar is naar eigen zeggen de grootste markt van Europa en leent zich voor een echt dagje uit. Er zijn namelijk meer dan 3000 kramen en marktwinkels. De Beverwijkse Bazaar is elke zaterdag en zondag geopend.

Een fair is dan weer een markt in de openlucht, maar is breder opgezet dan een gewone markt. Je treft er vaak levende dieren en een kleine kermis. Een soort braderie dus. Meestal wordt een fair of braderie een keer per jaar gehouden, maar wordt het dan wel vaak uitgesmeerd over meerdere dagen. Ze heten ook wel 'jaarmarkt' of 'zomerfair'. Wanneer de braderie gecombineerd wordt met muziek, straattheater en terrasjes, is het natuurlijk een heel leuk uitje.

Vlooienmarkt, boekenmarkt en rommelmarkt
Er zijn ook markten zonder eten, draaimolens of dieren. Ook op de vlooienmarkt ga namelijk geen dieren vinden. Op deze markt, vaak rommelmarkt genoemd, vind je gebruikte voorwerpen die aangeboden worden door particulieren. Een rommelmarkt is een leuk dagje uit, want niet zelden worden verborgen schatten gevonden voor de zachtste prijsjes. Bijvoorbeeld in Amsterdam op het Waterlooplein of in de veilinghallen in Eelde.

De bekendste boekenmarkt van Nederland is Deventer Boekenmarkt. Deze markt met tweedehands boeken wordt jaarlijks gehouden op de eerste zondag van augustus. Maar liefst 120000 boekliefhebbers struinen langs 875 kramen. Een bezoekje aan deze boekenmarkt groeit vanzelf uit tot een dagje uit.

Van alle markten thuis
Op Dagtrip Doen vind je een overzicht met diverse markten in Nederland. De toegang is vrijwel altijd gratis, net als de ontspannen sfeer. Dus als je op zoek bent naar een goedkoop dagje weg, is braderie of markt een uitstekende keus!
Lees meer
Categorie:
Historie
  • Nog geen pagina bezocht
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de beste dagje uit kortingen.
*
*
Advertentie