Monument Kamp Vught

Vught

Nationaal Monument Kamp Vught is gevestigd op een deel van het voormalige SS Konzentrationslager Herzogenbusch, ook bekend als Kamp Vught. Het volgende is te zien:

Bezoekerscentrum
In het bezoekerscentrum vindt je diverse vaste en wisselende exposities met o.a. persoonlijke verhalen, brieven, dagboeken, uitleg over het kamp, voorwerpen en filmfragmenten. Maar ook bekladde panelen een reactiemuur, bezinningsruimte en de actualiteitsgang waar op verrassende wijze de discussie aangegaan wordt over de actuele betekenis van de geschiedenis van kamp Vught.

Maquette
Op de natuurstenen maquette kun je zien hoe groot het kamp is geweest en hoeveel gebouwen er stonden. Het kamp was een kilometer lang en ongeveer 400 meter breed. Nationaal Monument Kamp Vught staat op een heel klein stukje van het vroegere kampterrein. Helemaal rechtsachter op de maquette staat het crematorium, waaromheen het Nationaal Monument is gevestigd.

Barak
De nagebouwde barak laat zien hoe de gevangenen werden gehuisvest. De reconstructie is slechts de helft van de oorspronkelijke grootte. De gevangenenbarakken bestonden uit twee gespiegelde gedeeltes, die ieder een slaapzaal, verblijfsruimte, washok en wc-ruimte bevatten. In totaal werden er minimaal 480 gevangenen in ondergebracht. De laatste authentieke barakken zijn eind jaren negentig afgebroken, behalve een deel van een barak op het Molukse woonoord. Tijdens de oorlog was daar de postkamer en de kampwinkel gevestigd.

Kindergedenkteken
Op het Kindergedenkteken staan de namen en de leeftijden van de 1.269 joodse kinderen die in juni 1943 zijn weggevoerd met de zogenoemde kindertransporten. Eigenlijk heet het gedenkteken het 'Monument voor de weggevoerde Joodse kinderen', maar al snel werd het afgekort tot 'Kindergedenkteken'.

Crematorium
In het crematorium werden de lichamen verbrand van de gevangenen die in het kamp omkwamen of werden gedood. Het crematorium bestaat uit een artsenkamer, administratieruimte, sectiekamer, lijkenopslag, kolenopslag en ovens.
De as van de lichamen van de slachtoffers ligt achter het crematorium verzameld in asputten. Hier wordt elk jaar op 4 mei een herdenking gehouden.

Wachttorens
Om het kamp heen liep een door de gevangenen gegraven gracht. Aan beide kanten stond prikkeldraad. Delen van de omheining hebben onder stroom gestaan. Om de honderd meter stond er een wachttoren. Er stonden bewakers op met mitrailleurs en schijnwerpers. De bewakers waren bijna allemaal Nederlanders, die de kant van de nazi's hadden gekozen.
Drie wachttorens zijn herbouwd. Een deel van de omheining en de gracht is weer in de oude staat teruggebracht.

Fusilladeplaats
De fusilladeplaats is de schietbaan van het kamp. Het ligt op ongeveer 15 minuten lopen van het kamp. Op de fusilladeplaats staat een gedenkteken met de namen van de 329 mannen die hier zijn doodgeschoten. Vanuit verschillende gevangenen werden verzetsmensen naar Vught gebracht en hier vermoord. De daders zijn Nederlandse SS-ers, die normaal gesproken de wachttorens bewaken.

Beklad
Op 20 december 1947 wordt op de fusilladeplaats een gedenkteken met namen onthuld door prinses Juliana. Het houten kruis dat achter het gedenkteken staat, is er al eerder neergezet door mensen die in de buurt wonen. In 1995 en 1996 wordt het gedenkteken beklad. De daders worden niet gevonden. De bekladde panelen hebben nu een vaste plek gekregen bij Nationaal Monument kamp Vught.

Google Maps

Adres

Nationaal Monument Kamp Vught
Lunettenlaan 600-
5263 NT Vught

Uitjes in de buurt

Reviews van Monument Kamp Vught

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.