EvenementRecensies

Icoon Afsluitdijk

Nog geen beoordeling
van 17 november 2017 tot en met 21 januari 2018

Deze winter wordt de Afsluitdijk aangekleed met werk van Daan Roosegaarde. Vanaf 17 november zijn de designinnovaties voor iedereen gratis toegankelijk. Roosegaarde heeft de belangrijkste functies van de Afsluitdijk op een unieke manier belicht. Het doel van dit project: aandacht genereren voor de Afsluitdijk. Aandacht voor het erfgoed maar vooral ook aandacht voor de Afsluitdijk als toonbeeld van waterbescherming en mobiliteit. Echt Nederlands, innovatief en spannend in het donker.

 • Afbeelding van Icoon Afsluitdijk
 • Afbeelding 1 van Icoon Afsluitdijk
 • Afbeelding 2 van Icoon Afsluitdijk
 • Afbeelding 3 van Icoon Afsluitdijk
Studio Roosegaarde / Rijkswaterstaat
 • Adres
 •  
  Breezanddijk
 • Telefoon
  058-2925820
Waan je in een sciencefictionfilm Beleef Icoon Afsluitdijk en waan je in een sciencefictionfilm. Ontwerper Daan Roosegaarde en zijn team van experts nemen je tijdens Icoon Afsluitdijk mee in het oorspronkelijk innovatieve karakter van de dijk door zijn belangrijkste functies – waterbeheer, waterveiligheid en mobiliteit – met licht, duisternis en interactie te accentueren. Stap in je auto, rijd door LICHTPOORT en breng zelf de monumentale heftorens tot leven. Bekijk de dansende lichtlijnen van WINDVOGEL, een slimme vlieger die energie opwekt. En bezoek GLOWING NATURE, een interactieve en mysterieuze ervaring met levende lichtgevende algen. Een bezoek aan de 32-kilometer lange, unieke Nederlandse dijk is nóg spannender, dankzij het werk van de wereldberoemde Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde. Icoon Afsluitdijk: 17 november t/m 21 januari na zonsondergang.

Lichtpoort
De nieuwe futuristische entree aan beide kanten van de dijk heet LICHTPOORT en bestaat uit 60 monumentale heftorens uit 1932. De gebouwen van architect Dirk Roosenburg, grootvader van architect Rem Koolhaas, zijn volledig gerestaureerd en voorzien van een retro-reflecterende laag. De torens lichten alleen op als je met je koplampen op de torens schijnt. Daan Roosegaarde haalde zijn inspiratie voor de retro-reflecterende laag uit
de vleugels van vlinders. Rijd na zonsondergang met de auto door de poorten en breng de torens tot leven met jouw eigen koplampen.

Windvogel
Beleef ook het project WINDVOGEL, een eerbetoon aan de in 2014 overleden Nederlandse astronaut Wubbo Ockels. Hij droomde van slimme vliegers die stroom opwekken en daarmee lange tijd zelf in de lucht kunnen blijven. Roosegaarde brengt die droom nu tot leven op de Afsluitdijk. De vliegers van WINDVOGEL kunnen elk wel 20 tot 100 kW stroom opwekken. Dat is genoeg stroom voor 200 huishoudens. Met hun speciaal ontworpen lichtgevende lijnen zijn de vliegers een poëtisch schouwspel in het donker.

Glowing Nature
Het project GLOWING NATURE toont de schoonheid van de natuur op de Afsluitdijk met een unieke ontmoeting tussen mens, biologie en technologie. De exclusieve tentoonstelling op de Afsluitdijk, geplaatst in een van de historische kazematten, is een interactieve en mysterieuze ervaring met lichtgevende algen, een van de oudste micro-organismen ter wereld. Waar je loopt wordt het licht. Alleen wanneer je deze eencellige algen perfect onderhoudt en verzorgt, geven ze langdurig natuurlijk licht wanneer je ze aanraakt.

Praktische informatie
De ontwerpen zijn van 17 november tot met 21 januari na zonsondergang te bezichtigen op de Afsluitdijk en voor iedereen gratis toegankelijk. LICHTPOORT en WINDVOGEL bekijk je gewoon vanuit je eigen auto. GLOWING NATURE is te bezoeken in Kazemat VII van het Kazematten Museum. De openingstijden van WINDVOGEL en GLOWING NATURE zijn afhankelijk van de onvoorspelbare natuur. Check voor vertrek daarom voor de zekerheid https://www.studioroosegaarde.net/project/icoon-afsluitdijk/info/ Tijdens de tentoonstelling is ook de film ‘Icoon Afsluitdijk’ van Felix Kops te zien over de ontwikkeling van de concepten. Na 21 januari reizen WINDVOGEL en GLOWING NATURE de wereld over om het verhaal van de Afsluitdijk te vertellen. LICHTPOORT blijft permanent op de dijk en blijft voor iedereen toegankelijk.
Voor wie is dit te zien? Icoon Afsluitdijk is voor alle leeftijden. Stap in de auto en beleef deze unieke ontwerpen in het donker.
Wanneer het beste te beleven? Beleef Icoon Afsluitdijk na zonsondergang van 17 november t/m 21 januari.
Wat is het doel van dit project? Rijkswaterstaat versterkt de Afsluitdijk de komende jaren om Nederland ook in de toekomst tegen de kracht van het water te beschermen. In 2018 start Rijkswaterstaat de uitvoering van dit project. De overheid heeft deze gelegenheid aangegrepen om ook andere initiatieven de ruimte te geven. Aan ontwerper Daan Roosegaarde is gevraagd een bijdrage te leveren aan het versterken van de iconische waarde van de Afsluitdijk. De ontwerpen benadrukken de cultuurhistorische waarde van de Afsluitdijk en dragen bij aan de waarde er van als (internationaal) visitekaartje voor de Nederlandse waterbouw, innovatie en Dutch Design.
Meer informatie? Voor meer informatie ga naar https://www.studioroosegaarde.net/project/icoon-afsluitdijk/info/ of https://www.deafsluitdijk.nl/projecten/icoon-afsluitdijk/
Contactgegevens voor meer informatie: icoonafsluitdijk@studioroosegaarde.net of postbus.icoon.afsluitdijk@rws.nl

Informatie
Kijk voor meer informatie, toegangsprijzen en openingstijden op de website van Studio Roosegaarde / Rijkswaterstaat!
Historie
 • Nog geen pagina bezocht
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de beste dagje uit kortingen.
*
*
Advertentie